Bouterse niet bij hervatting proces Decembermoorden
Uitgegeven:        23 januari 2009 17:31
Laatst gewijzigd:        23 januari 2009 17:59
PARAMARIBO - De Surinaamse oud-legerleider Desi Bouterse ontbrak vrijdag bij de hervatting van het proces tegen de verdachten van de zogenoemde Decembermoorden.


Het proces was na een onderbreking van een half jaar hervat. Bouterse is de hoofdverdachte.
Het proces wordt op 20 februari voortgezet. Dat heeft de krijgsraad in Boxel vrijdag verklaard, nadat enkele getuigen waren gehoord.

Wraken
De advocaat van Bouterse, Irwin Kanhai, wekte enkele weken geleden de indruk dat zijn cliënt zelf naar de zitting zou gaan om de president van de krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, te wraken.
Het Hof van Justitie had namelijk bepaald dat een wrakingsverzoek door de verdachte in eigen persoon moest worden gedaan.
Opdagen
Een van de acht getuigen die moesten verschijnen, is niet komen opdagen. De krijgsraad heeft gelast dat hij bij de volgende zitting wel moet komen.
Het gaat om de ex-militair Evert Vrede, die zijn bevindingen in de periode van de moorden in december 1982 uiteenzette in het Nederlandse televisieprogramma NOVA.
Verklaring
Een andere getuige, ex-militair Onno Flohr, die eveneens in dat programma zijn verhaal deed, heeft vrijdag opnieuw een verklaring afgelegd.
Eerder verscheen hij al voor de krijgsraad. Hij heeft deelgenomen aan de executie van een deel van de vijftien personen in het Fort Zeelandia, nadat hij daartoe opdracht van een meerdere had gekregen.
© ANPSuriname


Home