Rampen
Een nieuw geluid:
de minister van binnenlandsezaken trekt de coordinatie van de rampenbestrijding naar zich toe.
Ja alles moet in 1 hand anders komt er van coordinatie niets terecht..... lekker simpel.
Volgens mij ligt het probleem toch wel even iets anders:
we leven in Nederland en in de wereld in een continue ramp of was U dat nog niet opgevallen?
Ik lees in de Volkskrant dat al jaren containers uit China komen die met de meest afgrijselijke gifgassen worden behandeld en dit wordt geen ramp genoemd, waar zijn we mee bezig? Ik heb dit aan den lijve mogen ervaren toen ik een appeltaart wilde bakken nu al weer een jaar geleden. Ik haalde walnoten en gelukkig voordat ik de walnoten wilde gebruiken stak ik er eentje in mijn mond om hem te proeven en spuugde hem vervolgens meteen uit en heb de walnoten naar de winkel teruggebracht en de winkelier nam mijn klacht serieus en proefde ook een walnoot en verwijderde de grote doos uit zijn winkel en ik kreeg mijn geld terug. De walnoten kwamen uit China en waren volgens mij met een ontsmettingsmiddel behandeld. Ik heb dit vervolgens gemeld bij de voedsel inspectie maar daar heb ik verder niets meer van gehoord.

Waar draait het hier nu om?
dat dit alles zich voltrekt onder de verantwoordelijkheid van de minister van volksgezondheid.
2% van alle containers die uit China komen worden maar gecontroleerd. Als ik toch minister was zou ik voorlopig zeggen: alle containers dienen gecontroleerd te worden en er moeten op Europees niveau maatregelen getroffen worden om deze praktijken aan de kaak te stellen.
Niets van dit alles de minister reageert niet eens en de kamer stelt geen vragen.
En dit noem ik nu een ramp dat er af en toe een vliegtuig in een gebouw vliegt is achteraf een ramp te noemen maar zoiets als met die containers uit China dat is heel gewoon net zoals onder verantwoordelijkheid van diezelfde minister er door boeren gif gebruikt wordt om hun gewassen te beschermen en dit terwijl de minister weet dat er andere wegen zijn.
En zo kan ik wel even doorgaan de geweldige medicijnen die duizenden mensen moeten slikken zijn eerder een bedreiging voor de gezondheid dan een hulp.
en niets wordt hier aan gedaan.
Dus de grootste ramp is dat mensen of het nu ministers zijn of ouders zijn hun verantwoordelijkheid niet nemen. Als we naar de affaire Bram Peper kijken dan werd deze man, waarvan ik de indruk had dat hij een goed bestuurder was, weggestuurd omdat hij een paar rekeningen niet betaald zou hebben... niet te geloven wat een kleingeestigheid... je had toch ook als gemeente Rotterdam de rekening op kunnen maken en zeggen meneer Peper we krijgen nog zoveel van U en daarmee was de kous af... wat een wereld de goede mensen worden opgeofferd.... dit heeft natuurlijk niets met verantwoordelijkheid te maken.

Nu over de rampen
Willen we adequater met zichtbare rampen kunnen omgaan bv bosbranden, wateroverlast, vliegrampen, treinrampen, etc dan dienen we mensen op te leiden en verder op te leiden en te trainen. En zo moeten we ook beseffen dat we ons leger moeten omvormen tot rampenbestrijders zodat als zich eens iets voordoet er mensen klaar voor zijn. Maar ook de brandweer en de politie moet op een ander niveau gebracht worden. Vroeger hadden we oefeningen van de BB nee niet die BB maar de Burger Bescherming en daar werden reƫle situaties geoefend en burgers deden daar aan mee... wat was daar mis mee?

Voorlopig concluderend
Als op alle niveaus mensen hun verantwoordelijkheid nemen hebben we helemaal geen minister nodig die eea coordineert. Dit lijkt wel interessant maar is niet meer dan dat. Het veld organiseert zichzelf. Wat we wel nodig hebben is een minister die zich verantwoordelijk stelt en de voorwaarden schept zodat het in de toekomst nog beter gaat lopen.

Jan Sterenborg