Oliebollen

Zo voor de Kerst en met al sneeuw om de oren staat alles uit naar de geur en de smaak van oliebollen. Waarom daar niet aan toegeven?
We hoeven niet plichtmatig te wachten op oud en nieuw, toch?
Wat hebben we nodig?

Er zijn kant en klare pakken oliebollenmix das handig maar bij ons liggen ze nog niet in de winkel dus pak ik gewoon wit-brood mix daar zit het gist al in. Je kunt natuurlijk ook zelf een beslag maken van bloem gist en water en wat zout. Dit laatste is nog beter want dan heb je controle over de ingrediënten.

Doe het meel in een pan niet alles houdt iets achter de hand voor het geval dat het beslag te dun wordt dan kun je nog bijsturen. Ook kun je gewoon wat bloem gebruiken om te corrigeren.

Voeg er wat lauw water bij en roer eea tot een stug beslag wel soepel maar niet te slap.

Een natte theedoek erover en op een relatief warme plaats wegzetten om te rijzen.


Dan de vulling:
Pak een lekkere appel en snijdt die in kleine stukjes of blokjes, niet te grote stukken zoals in appelflappen, dat werkt niet goed.
Doe er een paar scheppen suiker en kaneel bij en laat eea goed intrekken eventueel vanillesuiker er ook nog bij.

Dan de krenten en rozijnen in de week zetten. 2 keer zoveel krenten als rozijnen gebruiken.
In een bakje met lauw warm water.


Welke olie gebruiken we?
Je kunt zonnebloem olie of olijfolie of bijvoorbeeld rijsteolie gebruiken. Met olijfolie bakken de bollen donker bruin met zonnebloemolie bakken ze veel lichter af. Zonnebloemolie is ook nog voordeliger, maar sommige mensen zijn er allergisch voor dan is olijfolie een goed alternatief.


Waarin bakken?
Een klein steelpannetje is voldoende daar gaat iets meer dan 1 liter olie in en dan kun je drie bollen tegelijk bakkken. 1 liter kan ook.

Wat nog meer nodig?
Een wat grotere pan met een schuimspaan, daar doen we de bollen in eerste instantie na het bakken in.
Dan wat wc papier of keukenrol om de bollen verder te laten uitlekken
Dan een schaal met op de bodem een laag poedersuiker.
2 lepels: een grotere bijvoorbeeld een lepel waar je soep mee eet, en een kleinere een toetjes lepel.
En een vork om de bollen te keren als ze bakken.

Zet nu het pannetje met de olie op het vuur, daarachter de pan met de spaanlepel zet het vuur zachtjes aan zodat de olie nog niet te heet wordt, want we moeten het beslag nog afmaken.

Doe de krenten en rozijnen in een vergiet en probeer ze wat te drogen. Bijvoorbeeld een theedoek er over heen en dan schudden.
Lukt dat niet helemaal strooi er dan wat bloem overheen
Meng de krenten en rozijnen door het deeg.
Voeg ook de stukjes appel toe.
Laat het beslag nog even narijzen.


Zet nu het beslag naast de oliepan
Pak de grote en kleinere lepel
Controleer of de olie heet genoeg is door er bijvoorbeeld een stukje brood in te gooien dat moet dan redelijk snel bruin worden.
Schep nu met de grote lepel wat deeg uit de pan en houdt de lepel boven de olie en duw met de kleine lepel het deeg van de grote lepel af de olie in.
Doe dit nog twee keer zodat er drie bolletjes in de pan liggen.
Als het goed is keren de bollen vanzelf om
Als dit niet gaat door bv ruimtegebrek dan met de vork even helpen
Pas op met kleine kinderen de olie is behoorlijk heet!
Let zelf ook goed op
Het bakken is eenvoudig maar vraagt wel enige aandacht om geen ongelukken te krijgen
Probeer ook zo schoon mogelijk te werken en zet de afzuigkap aan.

Zijn de bollen mooi bruin haal ze dan met de schuimspaan uit de pan en laat ze in de grote pan achter het pannetje met olie uitlekken.
Doe nu eerst de volgende 3 bollen in de olie
Haal dan de reeds gebakken bollen uit de uitlekpan en leg ze op het wc papier om verder uit te lekken.
Doe ze vervolgens in de schaal met de poedersuiker en strooi er poedersuiker over heen.

Houdt in de tussentijd het bakproces in de gaten en zet af en toe het gas of de electriciteit wat lager om de olie niet te heet te laten worden.

Als alle bollen gebakken zijn laat ze even staan als je je kunt beheersen en biedt ze dan aan met wat poedersuiker als je tenminste suiker mag gebruiken ook zonder de suiker zijn ze verrukkelijk!

Het beste is eerst het wc-papier op te ruimen, de pan waar het beslag in zat vast met lauw water te vullen en ook de uitlekpan met een beetje afwasmiddel te vullen met lauw water dan heb je later met afwassen veel minder werk.
Controleer de vloer ook even op oliespatten.

Het is smullen geblazen en met de juiste voorbereiding en houding brengt het het huis in een heerlijke sfeer.


 Lijst met benodigdheden:

2 liter olie, 1 liter mag ook
Steelpannetje
Wat grotere pan voor het uitlekken
Schaal voor de oliebollen
2 lepels  1 wat grotere en 1 wat kleinere
Rol wc papier of keukenrol
1 pan om het beslag te maken
vergiet

1 pak (500 gram)oliebollenmix of witbroodmix of bloem met gist
1 zakje krenten en 1 zakje rozijnen liefst ongezwafeld
Suiker
Kaneel
Vanillesuiker
Poedersuiker

Theedoek
Schuimspaan
Lauw water


Recepten


Home
De olie kun je gerust een paar maal gebruiken.
Bewaar de olie als volgt:
Zet een trechter in de originele fles en giet de olie dan via een theezeefje via de trechter in de fles terug.
Hoe minder deeltjes in de olie achter blijven hoe beter.
Opvoedkundige aspecten:

Ieder gebeuren in huis biedt als er kinderen aanwezig zijn mogelijkheden tot opvoeding. Nu niet in de zin van jij moet dit en anders krijg je straf maar vanuit een gezonde houding dat het prettig is iets te leren en je in te spannen en daar dan ook de vruchten van te kunnen plukken.
Als je nu zelf weinig ervaring hebt met oliebollenbakken, dan is het raadzaam de kinderen tijdens het bakken op een grotere afstand te houden dan wanneer je al erg geoefend bent. Toch kunnen kinderen in de voorbereiding al heel veel leren. De wijze waarop de volwassene de zaken voorbereidt is voor de kinderen al een leerschool en daarbij hoef je weinig of niets te zeggen. Dan kunnen de kinderen tijdens de voorbereiding al meehelpen. Bijvoorbeeld de rozijntjes en krenten in het water doen de appel in kleine stukjes snijden. De kaneel en de suiker erbij doen. Het beslag maken bijvoorbeeld water erbij gieten. Talloze kleine dingetjes kunnen ze al en door dit te doen worden ze deelgenoten in het proces van het oliebollen bakken met als resultaat heerlijke bollen.
Als de bollen klaar zijn dan moeten ze eigenlijk even rusten in die tijd kunnen we al gaan afwassen en opruimen. Zet de pan met de hete olie achter op het fornuis!
Is alles klaar dan kunnen de kinderen bordjes op de tafel zetten eventueel een kaarsje laten aansteken, de poedersuiker en tenslotte de schaal met oliebollen. en dan is het smullen geblazen.
Na het smullen weer opruimen de tafel laten afnemen en de bordjes afwassen, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.
Naarmate de kinderen ouder en meer geoefend zijn kun je ze dichter tot de hete pan met olie toelaten.

Als de kinderen te klein zijn om bij het bakken te assisteren, dan is het goed een aktiviteit te verzinnen, die de kinderen kunnen uitvoeren in de tijd dat je zelf aan het bakken bent. Het spreekt vanzelf dat je dan niet iets moet aanreiken dat ook weer heel veel begeleiding of aandacht vraagt, want dan raak je zelf in de stress tijdens het bakken. Reken ongeveer een uur voor het bakken. Als dat te lang is maak dan de helft van het beslag aan, zodat je eerder klaar bent. Of bewaar de andere helft voor morgen.
Je kunt ook kijken of het mogelijk is dat de kinderen tijdens het bakken bijvoorbeeld even bij een vriendje of vriendinnetje zijn.