Geluk heeft Pech


Nederland
Islamschool sleept wethouder Geluk voor rechter

dinsdag 22 juli 2008 18:51

Het bestuur van de islamitische vmbo-school Ibn Ghaldoun in Rotterdam spant een kort geding aan tegen wethouder Leonard Geluk (Onderwijs, CDA).

Islamschool Ibn Ghaldoun sleept de Rotterdamse wethouder Geluk voor de rechter Islamschool Ibn Ghaldoun sleept de Rotterdamse wethouder Geluk voor de rechter

Geluk had twee weken geleden het vertrouwen in het bestuur van de school opgezegd omdat het onvoldoende deed om de onderwijskwaliteit te verbeteren.

Brief
'Daarom vind ik het onacceptabel dat de school op deze manier wordt voorgezet en adviseer ik ouders van de leerlingen van Ibn Ghaldoun een andere school te zoeken,' zei de wethouder toen.

'Dat is het schoolbestuur kennelijk in het verkeerde keelgat geschoten,' aldus een woordvoerder van de gemeente vandaag tegen het ANP.

Zwak
De Onderwijsinspectie concludeerde in mei dat het onderwijs aan de Ibn Ghaldoun niet aan de vereiste kwaliteit voldeed en bestempelde de school als 'zeer zwak'. Volgens de inspectie was van alles mis op de moslimschool: er stonden onbevoegde docenten voor de klas en de kwaliteit van examens en leerlingenzorg was ver onder de maat.

Eind mei zette Geluk subsidie aan de school stop en vorderde de gemeente een huurschuld van 200.000 euro. De wethouder gaf het schoolbestuur van Ibn Ghaldoun vervolgens nog 'een laatste kans'.

Excuses
De school, die vorig jaar het nieuws haalde toen bleek dat er 1,2 miljoen euro aan subsidie onrechtmatig was besteed aan onder meer aan reisjes naar Mekka, diende een verbeterplan in. Dat werd afgekeurd door het Rotterdamse college dat het vertrouwen in de school opgzegde.

Volgens RTV Rijnmond vindt het bestuur zelf dat het genoeg heeft gedaan om het onderwijs te verbeteren en eist het daarom excuses van de wethouder en een rectificatie via het ANP.

Het kort geding dient waarschijnlijk op 31 juli.

Door Anna  Dijkman
Islamitische school wint kort geding tegen wethouder
ANP
gepubliceerd op 06 augustus 2008 De Volkskrant
ROTTERDAM - De Rotterdamse wethouder van onderwijs Leonard Geluk moet zijn uitspraken in een brief aan ouders van leerlingen van de Ibn Ghaldoun terugnemen.
De school sleepte de wethouder vorige week voor de rechter. Die deed woensdag uitspraak.
De wethouder stuurde de ouders in juli een brief waarin hij hen adviseert hun kinderen naar een andere school te sturen. Die ouders moet hij nu opnieuw aanschrijven. Daarin moet hij aangeven dat zijn advies onrechtmatig was en dat de brief van 10 juli als ongeschreven dient te worden beschouwd. Ook verplicht de rechter hem op de website van de gemeente te rectificeren.
Volgens de rechtbank behoort de wethouder op te komen voor de kwaliteit van het onderwijs in zijn stad en lag het binnen zijn bevoegdheden om een brief te sturen, maar heeft hij niet zorgvuldig genoeg gehandeld.
Geluk zegde het vertrouwen in het schoolbestuur van de Ibn Ghaldoun op nadat de Onderwijsinspectie de school als 'zeer zwak' had omschreven. Naar de ouders van leerlingen van vier andere scholen die ook als zeer zwak waren aangemerkt, stuurde de gemeente geen brieven.
Geluk zei woensdag in een reactie teleurgesteld te zijn. 'Wij accepteren de uitspraak van de rechter en voeren die uit.' De gemeente overweegt echter wel in hoger beroep te gaan.
De wethouder noemt het ongelooflijk dat hij als bestuurder niets kan doen tegen slecht presterende scholen. De uitspraak laat volgens hem dan ook zien dat aanpassing van wetgeving door Den Haag noodzakelijk is. 'Het moet mogelijk zijn om bij een school waarvan iedereen vindt dat het niet goed gaat, in te grijpen in het belang van de kinderen.'
Hij had gehoopt dat de ouders het bestuur ertoe konden bewegen af te treden. De wethouder heeft zelf geen middelen om de school te sluiten of het bestuur weg te sturen.Home