Telegraaf
wo 15 dec 2010, 05:30

25 baby's doodgeschud

door Peter de Lange

VLAARDINGEN -  In Vlaardingen, Schiedam en Maassluis zijn vorig jaar 25 baby's overleden nadat zij door een van de ouders hardhandig door elkaar waren geschud.

Meestal was de aanleiding dat een baby niet ophield met huilen en dat ouders hoopten het kind stil te krijgen door het stevig heen en weer te schudden.
Dit schokkende aantal werd dinsdag genoemd door de Vlaardingse wethouder voor jeugdzaken, Cees Oosterom. Het aantal is gebaseerd op meldingen die huisartsen deden bij de politie en de GGD. „Ik ben me rot geschrokken toen ik het hoorde", aldus Oosterom.
Het verschijnsel dat een baby kan overlijden als hij door elkaar wordt gerammeld, kwam aan de orde tijdens een bijeenkomst over kindermishandeling in Vlaardingen.
De GGD gaf daarbij inzicht in het aantal gevallen van kindermishandeling in de regio. In 2009 kwamen onder andere via huisartsen, scholen en de politie 800 meldingen binnen. In veel gevallen liepen kinderen daarbij verwondingen op. De aard ervan varieerde volgens Oosterom „van blauwe plekken tot de gevolgen van keiharde fysieke en mentale mishandeling".
In alle gevallen werd aangifte gedaan bij de politie. Niet duidelijk is, hoeveel zaken uiteindelijk door justitie voor de rechter zijn gebracht en om welke redenen van strafvervolging werd afgezien.
De gemeente Vlaardingen, die ook namens Schiedam en Maassluis de woordvoering doet, hoopt daar vandaag nadere mededelingen over te kunnen doen.
In de meeste gevallen waarbij een baby door heen en weer schudden overleed, zou justitie niet tot strafvervolging zijn overgegaan. Volgens Oosterom hoeft er niet altijd sprake te zijn van bewuste mishandeling: „Ouders kunnen in paniek raken als hun kind niet ophoudt met huilen. Of ze zijn oververmoeid en weten niet precies wat ze doen."