Recept Appeltaart a la tante Marietje

Benodigdheden:

Springvorm ongeveer 24 cm
2 pannen
2 schaaltjes
zeef
aardappelschilmesje
grote lepel
garde

Voor het deeg:
300 gram bakmeel liefst zelfrijzend bakmeel van Aquarius
200 gram roomboter (hard cq koel)
2 x snufje zout
160 gr basterd suiker of vruchtensuiker fructose maar dan veel minder
1 zakje vanillesuiker liefst de echte
1 losgeklopt ei (2 mag ook)
2 eetlepels paneermeel

Voor de vulling:
4 a 5(1kg) harde appels liefst goudrenetten
1 eetlepel citroensap (halve citroen)
40 gr suiker cq fructose dan minder
2 eetlepels kaneel
50 gr rozijnen
dan naar keuze amandelsnippers of walnoten.


Voorbereiding:
Doe de rozijnen in een schaaltje met wat water om te wellen.
Doe het ei in een schaaltje en klop het goed los.
Beboter de springvorm met een klein stukje boter.


Bereiding van het deeg:
Doe het meel in een pan.
Snufje zout erbij.
Suiker of fructose erbij.
Vanillesuiker erbij.
Goed doorelkaar roeren.
Snijdt de boter in kleine stukjes en roer die door het meel.
Kneedt het geheel goed door elkaar.
Alles blijft brokkelig.
Doe ¾ van het los geklopte ei door het deeg heen en kneedt het geheel tot een bal of 2 ballen.
Zet het deeg tijdens het klaarmaken van de vulling in de koelkast.


Bereiden van de vulling:
Zet de tweede pan op het gas met een klontje boter.
Gas laag.
Schil de appels en verwijder het klokhuis en snijdt de appels in schijfjes niet te dun.
Doe de appelschijfjes in de pan.
Voeg de suiker toe.
Snufje zout erbij.
Flink kaneel erbij.
De rozijnen laten uitlekken in de zeef en ook bij het appelmengsel.
Alles goed doorelkaar roeren.
Citroensap (gewoon een halve citroen uitknijpen; let wel op de pitten!) erbij en nogmaals goed roeren.
Dit geheel even op het gas laten staan.
Niet de appels te gaar laten worden zodat het prut wordt.
Meestal is de tijd, die je nodig hebt om het deeg in de springvorm aan te brengen wel voldoende.

Verwarm de oven voor op 175 graden.


Deeg in de springvorm aanbrengen:
Pak de beboterde springvorm.
Neem ongeveer ¾ van het deeg; de rest is voor de versiering bovenop.
En van die drie kwart neem je weer ¾ voor de bodem en de rest voor de rand.
Druk het deeg met de beide duimen stevig op het blik.
Zorg ervoor dat de deeg laag niet te dik maar ook niet te dun wordt.
Als de bodem bedekt is dan de rand afwerken ook met de duimen goed aandrukken tot net onder de rand van het blik.
Let op dat de rand goed aansluit met de onderkant.

Strooi nu wat paneermeel op de bodem; dit in verband met het binden van teveel vocht van de vulling.
Stort de appelvulling in de taartvorm met een grote lepel en verdeel de inhoud gelijkmatig.
Voeg de walnoten of de amandelsnippers toe.
Voor de afwerking van de bovenkant het volgende:
Pak het aardappelschilmesje en maak het nat.
Beweeg het aardappelschilmesje tussen de rand van het bakblik en de opstaande deegrand, zodat de deegrand wat naar binnen gaat buigen.
Doe dit bv twee keer en druk het deeg met de wijsvinger wat plat.
Maak dan van het overgebleven deeg lange dunnen slierten (rolletjes)
En breng die op de bovenkant van de taart aan.
Meestal een dubbel kruis met een rondje in het midden.
Je kunt ook het overgebleven deeg snipperen en dan over de vulling heenstrooien.

Ten slotte: het overgebleven ei met een kwastje of met de wijsvinger op de bovenkant van de taart aanbrengen dan krijgen we een mooie glimmende korst.



Zet het bakblik in het midden van de oven; dus niet bovenin; als de oven wat hard gaat dan het blik in het begin wat lager in de oven en de laatste 10 minuten wat hoger in de oven.
Bak de taart in 70 a 80 minuten gaar en bruin. Ongeveer na 30 a 40 minuten moet je hem gaan ruiken.
Laat de taart in de vorm afkoelen
Meestal is de taart de volgende dag het lekkerste.
Voor de smulpapen onder ons slagroom met fructose toevoegen.
Tante Marietje was onze overbuurvrouw in Arnhem. Een schat van een mens. Zij leerde ons appeltaart bakken en dat terwijl onze eigen moeder de dochter van een bakker was. Tante Marietje kwam uit Groningen, Oude Pekela en als ze wel eens met haar moeder telefoneerde dan vroeg ze altijd: is het goud mit you? is het goed met U....

Home