Salarissen van Ministers

Ze moeten weer omhoog omdat in het bedrijfsleven.....
Ik vraag me dan altijd af als deze mensen zo verlangen naar hoge inkomens waarom gaan ze dan niet in het bedrijfsleven werken? Of zijn ze misschien niet competent genoeg voor het bedrijfsleven? Laten we wel wezen iedereen kan in Nederland minister worden competent of niet. In Amerika kun je zelfs president worden met een achtergrond als filmster.
Dit slaat helemaal nergens op. Minister zijn is een ere baan je dient je land en dat land is niet de BV Nederland zoals men ons wil doen geloven. Nederland is geen bedrijf met de overheid als directeur onzin. Ook al gaat het erg slecht in ons land en volgens mij is dat ook zo cultureel gezien, dan blijft het toch Nederland en blijft het toch een plek waar mensen proberen te (over)leven. Gaat het slecht met een bedrijf dan gaat het failliet.
Het is natuurlijk wel zo dat alle kosten die een minister moet maken om zijn ambt uit te oefenen dat die betaald moeten worden maar tripjes per helicopter om naar de verjaardag van je chauffeur te gaan moeten mi zelf betaald worden dat is een prive kwestie en het heeft geen pas te zeggen dat je geen tijd hebt om het anders te doen en dat dat dan rechtvaardigt om een milieuonvriendelijk vervoermiddel te nemen op kosten van de gemeenschap.
Bescheidenheid past bij een dienende taak. Ministers moeten het voorbeeld geven. Van de bevolking vragen ze telkens weer offers en wat doen ze zelf? Ze gaan boven de pijn staan en dat klopt niet het is zelfs verwerpelijk.
Maar goed zolang mensen er nog van overtuigd zijn dat Nederland een bedrijf is zal deze tendens zich wel doorzetten. In een bedrijf worden de bestuurders en werknemers afgerekend op goed presteren anders kun je wel vertrekken, dat is met ministers niet zo je kunt klungelen wat je wil je hoeft alleen maar op het juiste moment sorry te zeggen en je kunt gewoon doorklungelen. Schaamteloos noemen we zoiets.
En als we nu nuchter kijken wat er na de oorlog opgebouwd is bv in de jeugdzorg dan is dat toch bedroevend. Het lijkt wel of bij iedere wisseling van de wacht het wiel opnieuw uitgevonden moet worden. Lubbers zei al Nederland is ziek. Ja daar moeten we eerst nog even naar kijken. Waar zijn de uitgangspunten gebleven? Ik zie ze niet. Het ambt van minister is puur een baantje geworden en het is een kwestie van overleven en niet meer een opdracht waar vanuit bezieling aan gewerkt wordt. Je hoort alleen nog maar de economie de economie maar waar blijven wij als mens?

Jan Sterenborg