Reactie op het artikel van Herman Bergensteen over de hardheid en kilheid van ons bureaucratisch systeem en met name de gevolgen voor jonggehandicapten.

Als ik dit commentaar op het nieuws van Herman lees dan kan mijn bloed wel koken. Ik weet wat het is om gehandicapt te zijn ik ben het zelf al 56 jaar. Toen ik anderhalf jaar was kreeg ik kinderverlamming. En nu weet ik dat deze ziekte voor mijn eigen ontwikkeling als mens van belang was maar de gevolgen van deze ziekte en mijn maatschappelijk funktioneren zijn erg belastend voor een mens die ook vader wil zijn en gewoon als iedereen zijn steentje wil bijdragen.
Het meest pijnlijke is misschien wel dat je met mensen geconfronteerd wordt die regels moeten uitvoeren... ja, dat moeten wij zo doen want dat staat nu in de wet... als soldaten uit de oorlog komen zeggen zij ook ja, dat moesten wij doen want wij kregen het bevel......
Hier krijg je toch kippenvel van? Die mensen zelf kunnen er misschien niets aan doen maar is dit een geldig excuus? Ik begin er zolangzamerhand aan te twijfelen. Ieder mens heeft het recht op een menswaardig bestaan en als je door mensen behandeld wordt die zich verschuilen achter wet en regelgeving dan vind ik dit niet meer menswaardig.
Zoals ook al elders aangegeven zou het bij wet verboden moeten worden dat een mens voor meer dan 50% van zijn of haar tijd ambtenaar mag zijn. De andere 50% dient elders verdient te worden.
Waarom deze drastische maatregel?
Deze maatregel is ervoor om mensen menselijk te houden. Als je zelf met een gevoel zit dat je moeite moet doen om je leventje draaiende te houden dan heb je vanuit dat gevoel al veel meer compassie met je medemens die dat ook moet doen. Ben je voor 100% ingedekt wat raakt het jou dan? En dit maakt deze ambtenaar koud en kil de goeden niet te na gesproken. Je kunt dan beter door een robot of computer benaderd worden.
Voor gehandicapten en zieken zouden we toch nog veel meer moeten doen je bent al zo in het nadeel en dan word je ook nog door onze menselijke maatschappij als een normaal mens behandeld we zijn toch allemaal gelijk? Nee, we zijn niet allemaal gelijk, domme uilskuikens dit is pure gemakzucht vanuit het economische bedacht.
Het wordt hoog tijd dat in Nederland de bezem er door gaat ruim de oude rommel eens op de lege hulzen als CDA en PVDA bijvoorbeeld beginselloze partijen, mooi praters zijn het geworden met uitgestreken smoelwerken.
Naastenliefde en solidariteit?
Breek me de bek niet los!
Sociaal heeft niets met geld te maken of met zielige mensen die het niet helemaal trekken. Zo wordt het wel gebracht.
Sociaal heeft met het bewustzijn te maken dat we het SAMEN moeten doen in dit land. Dat er een gemenEENschappelijkheid, een gezamenlijkheid, een commune is en van daaruit roep ik alle mensen op lid te worden van de Communistische Partij Nederland om dit gegeven weer meer tastbaar in het Goddeloze Nederland in te brengen.
Georganiseerd egoïsme daar gaat het in Nederland tegenwoordig om. Sinds 1993 vormen de Vakbonden niet meer het sociale geweten van Nederland. Ze staken nu alleen nog voor hun eigen zak en eigen belangen. Waardeloos noem ik dit, in een wereld waar men zich bewust is dat we het hier op dit heidense stukje land, het met zijn allen waar moeten maken.
Leve het moderne ontslagrecht!
In wezen hebben de bonden er zelf aan meegewerkt dat het zover gekomen is en nu de consequenties voor de deur staan willen ze die niet onder ogen zien... laf.
Dit moderne ontslagrecht dient echter ook te gelden voor ambtenaren want die spiegelen zich de laatste jaren aan het loonniveau van het bedrijfsleven, zelfs ministers zijn ineens managers geworden en vandaaruit moet deze nieuwe wet ook voor hen gelden niet meer dan logisch toch?
We gaan een zwoele winter tegemoet.


Jan Sterenborg