Berlijn
Berlijn Duitsland

Een merkwaardig iets na de tweede wereld oorlog is mijnsinziens de naamgeving van de twee Duitslanden die toen ontstonden:
In het Oosten de DDR in het Westen de BRD.
Wat is hier nu zo merkwaardig aan?
In het Oosten door de Russen, de communisten beheerst gebied een staat die Deutsche Demokratische Republiek heet en in het Westen een staat die door Westerse naties als de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk gedomineerd wordt de Bundes Republiek Deutschland.
Valt het kwartje?
Nog niet?
Mijnsinziens zou je precies het omgekeerde verwachten op grond van de kleur van invloed op de twee gebieden. In het Oosten een rode invloed dus iets waar sprake is van Bonden (denk even aan het ontstaan van vak-bonden en het communitische ideaal om alle volkeren ter wereld te ver-enigen, te verbinden in 1 groot Verbond) in het Westen een blauwe invloed dus iets waar sprake is van Demokratie.
Ik heb eigenlijk nog nooit iemand gesproken, die dit merkwaardig vond.
Nu in 2007 na de val van de muur en de Wiedervereinigung, ben ik in Oost Duitsland op vakantie geweest in de plaats Bad-Muskau onder Berlijn en vlak tegen de Poolse grens aan.
Daar zowel Oost-Duitsers als West-Duitsers gesproken en dan hoor je dingen die ik middels de media nog niet vernomen heb.
Wel via de media het merkwaardige verschijnsel dat op de grens van Oost en West Duitsland zich de merkwaardigste tafrelen afspelen: het Oosten wordt financieel zwaar ondersteunt en de West Duitse steden moeten geloof ik tot 2020 een soort premie betalen om het Oosten er weer bovenop te helpen. Resultaat is dat nu al veel Westduitse steden in schulden leven omdat ze het feitelijk niet kunnen opbrengen... onvoorstelbaar... verder gaan in het "grensgebied" tussen Oost en West veel Westduitse ondernemers failliet omdat de subsidies een kilometer verder hun werk doen..... nog meer onvoorstelbaar...  als dit zo doorgaat moet Oost Duitsland na 2020 West Duitsland op de been gaan helpen... wie dumm kann der Mensch sein?
Nu enkele verhalen:
Na de val van de muur gingen veel West Duitsers in Oost Duitsland werken dwz er kwamen veel opdrachten vanuit het Oosten naar West Duitsland toe... wat troffen deze Westduitsers aan? Voor Westduitse begrippen was het Oosten een chaos zo hadden de Oostduitsers uit angst voor eventuele invallen uit het Westen alle landkaarten expres verkeerd ingericht afstanden klopten niet plaatsen die verkeerd lagen...... zo ook met de telefoon verbindingen als wij in Nederland van welke plaats dan ook naar bv Arnhem bellen is dat altijd 026 zoniet in Oost Duitsland als je bv van Berlijn naar Bad-Muskau belt dan heb je een ander plaatsnummer dan dat je van Weiswasser naar Bad-Muskau belt etc.
Inmiddels is dit alles wel rechtgetrokken. Dan waren er ook nog de Polen die hun kans schoon zagen op klaar lichte dag kwamen de Polen de grens over en namen bv de autobanden van de West Duitsers mee die toevallig hun lunch aan het gebruiken waren... hele autos werden afgesleept, vrachtwagens verdwenen... inmiddels ook genormaliseerd maar voor Westduitsers traumatische ervaringen.
Dan de beeldvorming: vele Oostduitsers leven nog steeds in de waan dat alle West Duitsers miljonair zijn...
Nu het verhaal van een Oost Duitser die in het Sovjet leger gemobiliseerd werd om tegen de Chinezen te vechten: Zijn grootvader was een paarden bezitter en fokker in Pruisen noord Polen en zijn vader een hoge officier in de Deutsche Wehrmacht. Hij sprak meer over zijn grootvader dan over zijn vader waarom weet ik niet misschien omdat hij zelf ook een paardenman was. De man zelf was zeer ontwikkeld en wist veel van de geschiedenis. Je kreeg het gevoel dat hij in een andere tijd leefde.
Tijdens de Sovjet bezetting werd hij op een dag gemobiliseerd. Niemand nam het echt serieus en hij maakte een soort grap naar de sovjet officier, die hem vervolgens opvorderde mee te komen naar zijn Jeep waar een dode man op lag totaal uitelkaar gereten... dit was mijn broer zei de sovjet officier....
Het Oost Duitse leger 1 miljoen man sterk,  nog een leger van 2 miljoen man en nog een leger van 1 miljoen man bewogen zich naar de Chinese grens. Er was sprake van een grensconflict tussen China en Rusland over een of ander eilandje.
De Chinezen hadden geen schijn van kans omdat het Sovjet leger zeer goed uitgerust was en ook niet onbelangrijk veel oude Duitse Officieren uit de Wehrmacht deden dienst in dit Sovjet leger dus taktisch had dit leger een grote voorsprong op de Chinezen die ook nog eens met tweederangs materiaal moesten vechten.
1 miljoen Chinezen werden letterlijk afgeslacht. De man die dit vertelde zag het nog zo voor zich en was aangedaan. Tussen de regels door vertelde hij dat de Russen het eiland met behulp van een laserkanon dat vanuit de ruimte opereerde, totaal vernietigd hadden.........
Hij was er erg voor om nooit met de Russen een oorlog te beginnen.
Verder vroeg hij zo terloops: als de Russen zouden komen, denkt U dan dat iemand ze tegenhoudt?.....
Je denkt nog steeds als mensje uit Nederland dat de Amerikanen het wel zullen doen of... maar dat beeld klopt natuurlijk al lang niet meer. Er is geen enkele fysieke bescherming meer en dat hoeft ook niet erg te zijn als de betrekkingen maar okay zijn, een politieke bescherming dus.. en dan vraag je jezelf af waarom Rusland niet vertegenwoordigd is in de NAVO.
Het hele gebied Oostduitsland Polen, dat voelt nog zo alsof het nog alle kanten uit kan gaan. Het heet wel Duitsland en Polen maar je voelt dat het ook anders ingericht kan gaan worden in de toekomst. Zo heeft bv een wereldstad als Berlijn geen enkele invloed in dat inmens grote gebied. De man waarmee ik gesproken heb noemde Berlijn de hoofdstad van Pruisen......  een zeepbel dus...

"Tag schön"
Home


Survey | SEO