Telegraaf do 05 mei 2011, 15:56
Meer babysterfte in 3 Amsterdamse stadsdelen

AMSTERDAM -  In drie Amsterdamse stadsdelen is het risico op babysterfte in de periode rond de geboorte beduidend hoger dan het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, de GGD in Amsterdam en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

 
De onderzoekers vergeleken gegevens over babysterfte bij alle kinderen die tussen 2000 en 2006 geboren werden in groot-Amsterdam. Ze keken naar sterfgevallen tussen de 22 weken zwangerschap en een week na de geboorte. Uit die gegevens bleek dat in de toenmalige stadsdelen Zuidoost, Slotervaart (nu Nieuw-West) en Zeeburg (nu Oost) de babysterfte 1,5 tot 2 keer zo hoog lag als het landelijke gemiddelde.
De onderzoekers bestudeerden verschillende mogelijke risicofactoren, zoals de leeftijd van de moeder, het aantal kinderen dat ze al gebaard heeft, haar etnische achtergrond, haar sociaal economische status en haar inkomen.
Welke factoren meespeelden, verschilde er stadsdeel. De onderzoekers pleiten daarom voor beleid en onderzoek dat op specifieke stadsdelen gericht is om de babysterfte terug te dringen.
In de stadsdelen Zuideramstel (nu Zuid), Oud-Zuid (nu Zuid), Centrum, Osdorp (nu Nieuw-West) en in de gemeente Ouder-Amstel lag de babysterfte overigens juist 1,5 tot 2 keer zo laag als het landelijke gemiddelde.
De babysterfte in Nederland is bijna de hoogste van heel Europa. Ongeveer een op de honderd kinderen sterft in de periode vlak voor, tijdens en na de geboorte. Dat zijn ongeveer 1700 baby's per jaar.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft als doel de babysterfte binnen vijf jaar met de helft te verminderen.