Shock therapie

Onlangs zag ik een reportage op de Nederlandse tv over mensen die met behulp van shock therapie uit hun depressie gehaald zijn. 100% resultaat volgens een enthousiaste Nederlandse psychiater, die bij navraag niet wist hoe een en ander tot stand kwam met andere woorden hij wist niet wat hij deed. De patiënten waren ook blij. Ondanks gedeeltelijk verlies van geheugen en maandenlang het niet kunnen gebruiken van armen was de reportage zo ingericht dat het een loflied op de shock-therapie was. Ja, de medicijnen werkten niet… wat blijft er dan nog over?
We zien de enthousiaste psychiater bezig met zijn apparatuur en zijn patiënt op een bed liggend. Er werd iets in de patiënt zijn mond gestopt om de tanden niet te beschadigen en er werden allerlei elektrodes op het lichaam ook op het hoofd aangebracht. Het beschermen van de tanden roept iets op van wat wordt hier zorgvuldig gehandeld.
Dan werd de magische knop ingedrukt en je zag de patiënt stuiptrekkend op de bank liggen. Door de stroomstoot werden de spieren samengetrokken.
Als je dit zo aangeboden krijgt vraag je je af waarom niet iedereen aan het stopcontact en weg met de pillen veel goedkoper en effectiever. Het werkt toch?
Het werkt toch… en dat is voor de psychiater en zijn patiënten de reden om een dergelijke onzin goed te keuren. Onzin? Ja, onzin omdat er tientallen zo niet duizenden andere methoden zijn met hetzelfde resultaat.
En al deze onzin wordt uitgevoerd met toestemming van onze minister van volksgezondheid en onder het mom van wetenschappelijk verantwoord.
Het is gewoonweg volksverlakkerij wat hier gebeurt en crimineel te noemen.
Zonder de minste notie of inzicht wordt een methode gerechtvaardigd. Dit zouden we de commissie van Traa eens moeten voorleggen… Het werkt toch commissie als we die en die omkopen en zelf tonnen drugs aanbieden dan pakken we de dealers….. het werkt toch commissie, wat zeuren jullie nu toch?
Als we de depressie patiënten in een busje laden en ze naakt midden in de stad uit het busje gooien dan werkt het ook… ja maar dat kan je toch niet doen dat is tegen de goede smaak… een paar hersencellen kapotmaken dat zie je niet dat is niet zo erg…..
Ook kun je een patiënt voor een vuurpeloton zetten en zeggen als je niet vlucht ga je eraan… wedden dat het werkt?
Moet ik doorgaan?
Alles moet in ons land verantwoord worden behalve de shock therapie. Voor de shock therapie geldt alleen het criterium het werkt. Dit is net zo onzinnig en crimineel als iemand met een eetstoornis rattengif te geven. Het gevolg is dat de patiënt gaat eten… het werkt toch…..
Verder heeft de psychiater nog nooit van Coué gehoord, die beweert dat als je iedere dag tegen jezelf zegt het gaat beter dat het dan ook beter gaat… nog goedkoper toch… want dan hebben we zelfs de psychiater niet meer nodig.

Jan Sterenborg, psycholoog


Zie inmiddels ook het verhaal over de DBS behandeling

En het vervolg: de plaagstootjes
Alpenviooltje